Havaintolähetti käyttöön!

Suomen ympäristökeskuksella on aivan mainio palvelu – Havaintolähetti. Toimii tietsikalla ja kännyllä. Vaikka mulla tänään ei kännyyn tullut karttaa esille… pieni ongelma, kun pitäis havaintopaikka merkitä.

Mutta mitä tällä sitten voi tehdä? No havainnoida tietysti! Ja sillä tavalla, että muutkin näkee, että ja mitä olet havainnoinut. Ihmettelen, ettei tästä ole vielä tullut tämän suurempaa hittiä, kun yleensähän ihmiset mielellään lähettää mitä erinäisempiä juttuja nettiin. Tässä voi lähettää erinäisiä havaintoja vesien ääreltä:

  • sinilevätilanne
  • roskaisuus
  • vedenkorkeus
  • pintaveden lämpötila
  • näkösyvyys
  • sameus
  • veden happipitoisuus
  • happamuus, pH
  • sähkönjohtavuus
  • vesirutto
  • meduusat

Valitse siitä mieleisesi!
Talvellakin voi havainnoida, nimittäin:

  • jäätilanne
  • lumitilanne
  • lumen syvyys ja paino

Ja sitten! Palveluun voi lähettää valokuvia!
Lähinnä vedestä ja siinä esiintyvistä ilmiöistä on tarkoitus.

Palvelu löytyy sivulta Järvi&MeriWiki http://www.jarviwiki.fi/wiki/Etusivu, joka on muuten aivan mieletön tietopankki vesiemme tilasta ja sen kehityksestä! Mutta syvennytään muihin tiedonmurusiin myöhemmin.

Jotta voisit lähettää oman havaintosi nettiin, tulee sinun kirjautua käyttäjäksi, kohdasta

Havainnot – Havaintolähetti tai Työkalut – Havaintolähetti.

Se käy helposti. Sitten voi lähteä vierittämään karttaa oikeaan kohtaan.

Saa mennä aika lähelle, ennen kuin ohjelma reagoi ja päästää seuraavalle sivulle.

Voi myös valita selkokartan, jos tuntuu olevan liikaa merkkejä.

Ja voihan paikkaa ihastella ilmakuvanakin.

Seuraavaksi voi valita tiedostoissa jo olevista näytepaikoista siitä läheltä tai tehdä ihan oman näytepaikan. Ekaa kertaa kun ollaan liikkeellä, niin voi valita Testin, niin ei mene heti solmuun, havainnoitsija itse eikä tietorekisteri.

Tämän jälkeen valitaan havaintoaika.

Ja tämän voi tehdä myös takautuvasti, ei tarvitse heti pöpelikössä suhmuroida kännyllä havaintoja, vaan ne voi myös syöttää siististi keittiön pöydän ääressä.

Voit antaa havainnollesi #tunnisteen, esim. #sinilevä, jonka avulla niitä voi yhdistää esimerkiksi kampanjaan tai yhdistyksen toimintaan. Tämän nyt ihan vaan luin sivuilta, en ihan tiedä mitä tämä käytännössä tarkoittaa, mutta jos sinä tiedät ja sinulla on kokemusta, niin kerro toki!

Lopuksi valitaan se juttu tai ne jutut, mitä nyt ollaan havainnoitu, esimerkiksi se sinilevätilanne ja lämpötila. Ohjelma avaa seuraavan ikkunan, jossa on helppo klikkailemalla, ohjeistuksen mukaisesti syöttää havainto. Sitten palaudutaan havaintolistalle ja valitaan joko uusi havaintokohde tai jatketaan viimeiselle sivulle, jolta voidaan lähettää havainto.

That’s it! Ja siellä se nyt on kaikkien ihailtavana! Havaintoa voi myöhemmin itse katsella, jos muisti alkaa pettää, että oliko se kamala sinileväsoppa 10. elokuuta vuonna 2018 vai vasta koulun alkamisen jälkeen?

Järvi&Meriwikiin tallennetaan myös virallisten, viranomaisten tekemät havainnot. Tällä hetkellä havainnot sinilevätilanteesta näyttävät tältä koko Suomessa:

Palleroa klikkaamalla näkee onko kyseessä asiantuntijahavainto vai onko havainto taviksen tekemä.

Erinäisille vesiensuojeluyhdistyksille tämä palvelu on mitä mainioin, kun voi lähettää omat havaintonsa nettiin ja siellä ne ovat heti kaikkien yhdistysläisten katsottavana. Palvelusta voi hakea oman järvensä ja tarkastella sen havaintopaikkojen tapahtumia myös taanehtuvasti. Tässä hain Dragsfjärdenin järven Kemiönsaarelta.

Esimerkiksi sinilevien osalta palvelu kertoo Drasfjärdenin järven asiantuntijanäytepaikan osalta seuraavaa

Onhan tämä hyvin selkeä ja kattava tapa seurata järven tilaa. Suosittelen yhdistyksille!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *