Panssari(siima)levät ovat suuri ja tärkeä leväryhmä, joiden edustajia löytyy niin järvistä kuin meristä. Lajeja on noin 3500 (Algaebase).
Nimensä mukaisesti panssarilevillä on kova kuori. Tai siis suurimmalla osalla. Sitten on ryhmiä, joiden panssarilevyt ovat hyvin ohuita ja vaikeasti erotettavia tai niitä ei ole lainkaan.
Mielenkiintoista näissä levyissä on se, että niiden koostumusta ei ole pystytty selvittämää. Erittäin kovaa se on ja kestävää, muistuttaa selluloosaa, mutta ei ole sitä. Saisiko panssarileviä kasvattamalla ekologista pakkausmateriaalia?
Tyypillistä panssarileville on myös kaksi siimaa, joiden avulle ne pystyvät aktiivisesti liikkumaan vedessä.
Tässä linkki videoon uivasta Ceratium-piilevästä, hyvin filmattu.
Panssarilevien tunnistaminen lajilleen on hankalaa, sillä tunnistukseen käytettävät panssarilaattojen muodot eivät tahdo näkyä tavallisella mikroskoopilla. Vain jos solu sattuu olemaan tyhjä, laatat näkyvät. Ne saadaan myös näkymään nk. calcofluor-värjäyksellä. Sukutasolle tunnistaminen onnistuu usean, suurikokoisen, tyypillisen muotoisen levän kohdalla, kuten juuri yllämainittu Ceratium ja meripuolelta Dinophysis.
Panssarilevät ovat melko isoja planktonleviä, jopa yli 100 µm pitkiä. Ne esiintyvät useimmiten yksittäin, eivät kolonioissa. Mutta joskus niitä saattaa olla todella runsaasti vedessä ja silloin ne voivat värjätä veden ruskeaksi tai punaiseksi – ne voivat jopa hohtaa pimeässä sinisinä! Tästä on suomalainen Fern Orchestra tehnyt taideteoksiakin.
Jos panssarileviä on vedessä runsaasti, saattavat ne olla haitallisia. Osan panssarilevistä on nimittäin todettu tuottavan hermomyrkkyjä, jotka ovat leväkukinnan aikana aiheuttaneet kalakuolemia. Myrkky saattaa myös kerääntyä simpukoihin ja tätä kautta aiheuttaa ihmisillekin myrkytyksen oireita. Myrkylliset lajit ovat yleensä merilajeja. Meidän rannikoillamme havaitaan vain silloin tällöin myrkyllisiä lajeja. Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin: osan panssarilevämyrkkyjä on havaittu parantavan Alzheimerin tautia.
Jotkut panssarilevistä ovat nk. miksotrofisia eli ne pystyvät kasveille tyypillisen yhteyttämisen lisäksi käyttämään ravinnokseen myös orgaanista ainesta. Uintikykynsä ja miksotrofian ansiosta ne pystyvät mainiosti elämään vähäravinteisissä vesissä, mutta niitä tavataan yleisesti hyvin monenlaisista vesistä.
Suuren kokonsa takia panssarileviä voi melko helposti bongailla mikroskoopilla.
* * * * * * *
Lue lisää:
Algaebase – panssarilevät
Valotaidetta panssarilevien avulla (Fern Orchestra)
Leviä teatterinäyttämöllä (Fern Orchestra)
Panssarisiimalevämyrkyt siirtyvät ravintoketjussa – myrkkyjen määrää seurattava (ymparisto.fi)
SYKE selvitti: panssarisiimalevä aiheutti viime kesän (2015) kalakuolemat, uudet levämyrkyt yleistymässä Suomen rannikkovesissä (syke.fi)
Merituli hohtaa pimeässä − kaunis mutta myrkyllinen levä leviää Itämerellä (Suomen Akatemia)
Kuvia panssarilevistä netissä