Cucu & Bosmina
Tässä esitellään lastenkirjasankarit Cucu ja Bosmina.
Tämä on Cucu.
Oikeasti sen nimi on Daphnia cucullata. Se kuuluu perheeseen nimeltä Cladocera, vesikirput. Vesikirput ovat myös sukua äyriäisille, joista varmaan olet kuullut, ja joita olet ehkä maistanutkin!
Cucu on noin 1,5 millimetrin pituinen, ja sen näkee juuri ja juuri paljaalla silmällä. Jos haluat katsoa Cucua tarkemmin, tarvitset mikroskoopin.
Tässä näet Bosminan.
Silläkin on tieteellinen nimi aivan kuten Cuculla. Sen nimi on Bosmina longispina. Se kuuluu Cucun tavoin vesikirppujen heimoon. Bosmina on Cucua pienempi, ainoastaan 0,6 millimetrin mittainen. Nähdäksesi Bosminan kunnolla on parempi ottaa mikroskooppi esiin!
Cucu ja Bosmina elävät tietenkin vedessä, ovathan ne vesikirppuja. Ne viihtyvät makeassa vedessä, järvissä ja lammissa, mutta oleskelevat myös Itämeren rantavesissä.
Vesikirppuja sanotaan myös planktoniksi. Monet kalat ja muut vedenelävät syövät planktonia. Mikä hassuinta, myös Cucu ja Bosmina syövät planktonia. Vaikka voiko tuota edes kutsua syömiseksi sellaisena kuin me sen miellämme, sillä ne ikään kuin siivilöivät ruuan vatsassa olevan raon kautta. Eikö kuulostakin jännältä?
Mitä luulet Cucun ja Bosminan muuta puuhailevan, siis sen lisäksi, että siivilöivät ruokaa vatsan kautta?
Emme oikeasti tiedä, mitä ne puuhastelevat tai miettivät, mikäli lainkaan miettivät. Mutta ei välitetä siitä, vaan leikitään, että tiedämme!
Sen me toki tiedämme, että ne haluavat elää puhtaassa vedessä.
Meillä on vaikka kuinka paljon opittavaa vesikirpuista ja muista merissä ja järvissä uiskentelevista pieneliöistä. Siksi haluamme sinun tutustuvan Cucuun ja Bosminaan. Eivätkös ne näytäkin veikeiltä?
Seuraa Cucun ja Bosminan seikkailuja kirjassa ja Facebookissa!
Teksti: Eivor Lindgård
Kuvitus: Satu Zwerver
Kuntantaja: Tmi Zwerver
Sivumäärä: 44
Kovakantinen
Koko: 21×21 cm
ISBN: 978-952-94-1957-9 suomenkielinen
ISBN: 978-952-94-1958-6 ruotsinkielinen
Kirjan on kirjoittanut Eivor (Skini) Lindgård
ja piirustukset sekä valokuvat tulevat Satu Zwerveriltä.
Näin Skini muistelee kirjan alkuvaiheita:
Parikymmentä vuotta sitten tutustuin Satuun. Selvisi, että sadulla oli jokseenkin erikoinen intohimo – vesikirput. Satu on levien ja planktonin ja muiden pikkiriikkisten vesissä uivien ja keijuvien ötököiden asiantuntija. Niiden parissa hän työskentelee päivittäin omassa yrityksessään. Hän oli kuullut, että pidän kirjoittamisesta, olinhan kirjoittanut mm. lastenlauluja (Egils maskin – https://www.facebook.com/egilsmaskin) 1990-luvulla, sketsejä, lauluja ja useita näytelmiä mm. Paraisten harrastelijateatterille Teaterboulagelle (http://www.teaterboulage.fi/). Kun Satu kysyi minulta, josko voisin ajatella kirjoittavani lastenkirjan planktonista, reagoin juuri niin kuin useimmat olisivat reagoineet: Täh? Planktonista? Hmm.
Sadulla oli jo kaksi päähenkilöä valmiina – kaksi vesikirppua, Cucu ja Bosmina. Ne hän oli piirtänyt tietokoneella, joka oli siihen aikaan vielä aika erikoista. Ne näyttivät aika kivoilta ja yhtäkkiä huomasin tarkastelevani vesikirppukirjaa. Kiinnostuin enemmän ja Cucu ja Bosmina alkoivat elää päässäni! Tarina kasvoi ja Satu piirsi loput kuvat. Kaikenlaista ehti tulla väliin ja vasta nyt olemme niin pitkällä, että ensimmäinen kirja julkaistaan ja nämä kaksi pientä sankaria pääsevät ihmisten ilmoille.
Esittelemme kaikille pienille (ja miksei suuremmillekin) maakravuille kaksi pientä vesikirppua – tai siis oikeastaan pikkuruista rapueläintä – Cucun (Daphnia cucullata) ja Bosminan (Bosmina coregoni). Cucu ja Bosmina kamppailevat puhtaamman elinympäristön puolesta – heidän tapauksessaan siis veden. Ne haluavat näyttää, että vaikka sitä olisi itse kovin, kovin pieni mitaltaan voi saada tuloksia aikaan, jos vain uskaltaa pyytää apua ja heittäytyä tuntemattomaan. Cucun ja Bosminan tarina on fiktiivinen seikkailukertomus, joka samalla antaa kaikenlaista tietoa planktonmaailmasta ja muistuttaa meitä siitä, kuinka tärkeätä on, että meillä on puhdasta vettä.
Kirja on tarkoitettu lapsille kolmesta vuodesta ylöspäin ja sopii niin ääneen luettavaksi kotona tai päiväkodissa tai koulussa. Kirja toimii erinomaisesti pitemmälle menevän keskustelun pohjana yleisimminkin ympäristön suojeluun. Testiryhmä hankki kirjan innoittamana heti tomerasti oman muovinkeräysastian päiväkotiinsa!
Kirja myöskin houkuttelee hakemaan purkillisen vettä ja etsimään lähemmän mikroskoopin ja katsomaan omin silmin, josko löytäisi Cucun ja Bosminan vesipisarasta! Kirjassa on piirustusten lisäksi mikroskooppikuvia planktonista.
Näillä sivulla tarjotaan ajan myötä monenlaisia harrastusmahdollisuuksia, kursseja ja erilaisia oppimateriaaleja planktonmaailmaan tutustumiseksi.
Suositteluja:
Lehdistössä
- Åbo Underrättelser 5.6.2019
- Ilmoituslehti 6.6.2019
- Paraisten Kuulutukset 6.6.2019
- Kirja-arvostelu Åbo Underrättelserissä 13.7.2019
- Turun Sanomat 9.9.2019
- Finlands natur 3/2019