Plankton

Vedenpinnan alla, meiltä piilossa, odottaa merkillinen planktonmaailma. Sen asukit ovat kooltaan niin pieniä, että ne nähdäksesi tarvitset mikroskoopin. Tai sitten voit hengailla näillä sivuilla.

Vedessä elää nimittäin arvaamaton määrä mikroskooppisen pieniä kasveja ja eläimiä.

Plankton tarkoittaa vapaasti vedessä keijuvaa. Sana tulee kreikankielen sanasta “planktos”. Vanha suomenkielinen nimi planktonille onkin keijusto.

Nitszchia-piilevä
Nitszchia-piilevä
Coelastrum-viherlevä
Coelastrum-viherlevä
Ceratium-panssarisiimalevä
Ceratium-panssarisiimalevä

Kasviplanktonia on monia eri ryhmiä: mm. viherleviä, kultaleviä, piileviä, panssarisiimaleviä ja sinileviä. Sinilevät ovat tieteellisesti katsottuna bakteereita, mutta muistuttavat leviä, minkä takia niitä planktontutkimuksen alussa kutsuttiin leviksi. Oikea nimi on syanobakteeri.

Dolichospermum-sinilevää
Dolichospermum-sinilevää
Chroococcales-ryhmän sinilevää
Chroococcales-ryhmän sinilevää

Eläinplanktonia on samoin monta eri ryhmää: rataseläimet, vesikirput ja hankajalkaiset tärkeimpinä.

Keratella-rataseläin
Keratella-rataseläin
Bosmina-vesikirppu
Bosmina-vesikirppu
Eurytemora-hankajalkaisia
Eurytemora-hankajalkaisia

Aivan kuten maalla, kasvit kasvavat auringonvalon voimalla ja ottavat tarvitsemansa ravinteet ympäröivästä vedestä – ne ovat tuottajia. Eläinplankton on sitten joko kasvis- tai lihansyöjä eli kuluttajia.

Ja aivan kuten maalla, jos ravintoa on tarpeeksi, kasvit kasvavat. Jos eläimiä on tarpeeksi, ne pitävät kasvien kasvun kurissa. Jos vesiympäristö muuttuu ravinteiden tai muiden ympäristötekijöiden osalta, näkyy muutos varsin nopeasti levissä. Ja pienellä viiveellä eläinplanktonissa. Ja sitä kautta kaloissa. Jos ravinteita on ylen määrin, syntyy nk. leväkukinta. Kukkia ei muodostu, mutta vesi värjäytyy oudon väriseksi – vihreäksi, ruskeaksi tai jopa punaiseksi.

Planktonia, sen määrää ja lajistoa tutkimalla saadaan toisenlaista tietoa veden tilasta kuin pelkästään kemiallisilla ja fysikaalisilla tutkimuksilla. Tämän lisäksi planktoneliöt ovat ilo silmälle! Kurkkaa sinäkin mikroskooppiin!

Mikä näistä on sinun suosikkisi?
Lajeja on muutama satatuhatta lisää, joten useimmille varmaan löytyy se oma suosikki.

Blogissa, Facebook-sivuilla (planktonia), Instagramissa ja Pinterestissä voi lukea lisää ja ihastella muita kuvia planktonista. Vesikirppusankareillamme on omat Facebook-sivut osoitteessa: https://www.facebook.com/CucuBosmina-395197117931073