Cucu & Bosmina

Här introduceras barnbokhjältarna Cucu och Bosmina.

Det här är Cucu.

Cucu

Hon heter egentligen Daphnia cucullata. Hon hör till en familj som heter Cladocera, vattenloppor. Vattenlopporna är också släkt med kräftdjuren, och dem har du säkert hört talas om – kanske har du t.o.m. smakat på dem!

Cucu är ungefär 1,5 millimeter lång och du kan nätt och jämnt se henne med blotta ögat. Om du vill titta lite närmare på Cucu behöver du ett mikroskop.

Här ser du Bosmina.

Hon har också ett vetenskapligt namn, precis som Cucu. Hon heter Bosmina longispina. Hon hör likt Cucu till vattenloppornas familj. Bosmina är mindre än Cucu, bara 0,6 millimeter är hon! För att kunna se Bosmina ordentligt behöver du nog ta till mikroskopet!

Cucu och Bosmina lever i vatten, såklart. De är ju vattenloppor! De trivs i sött vatten, i sjöar och träsk, men vistas också i Östersjöns kustvatten.

Man kallar vattenloppor plankton. Många fiskar och andra vattendjur äter plankton. Konstigt nog så äter också Cucu och Bosmina plankton! Nämligen växtplankton. Fast egentligen kanske man inte riktigt kan kalla det att äta, så där som vi tänker oss det, utan de liksom silar maten genom en springa i magen! Det låter ju spännande, eller hur?

Vad tror du Cucu och Bosmina sysslar med, förutom att de silar maten genom magen?

Inte vet vi riktigt vad de håller på med eller vad de tänker – om de nu alls tänker – men nu struntar vi i det och leker att vi vet!

Vi vet däremot att de vill leva i rent vatten!

Det finns hur mycket som helst att lära sig om vattenloppor och alla de andra småkrypen som simmar runt i havet och i sjöarna. Därför vill vi att du ska få bekanta dig med Cucu och Bosmina – och visst ser de skojiga ut?

Följ med med Cucus och Bosminas äventyr i boken och på Facebook!

Cucu & Bosmina -kirja

Text: Eivor Lindgård
Illustrationer: Satu Zwerver
Utgivare: Fma Zwerver
Sidor: 44
Inbunden
Storlek: 21×21 cm 
ISBN: 978-952-94-1958-6 på svenska
ISBN: 978-952-94-1957-9 på finska

 

Boken är skriven av Eivor (Skini) Lindgård

Eivor (Skini) Lindgård

och bilderna har ritats och foton tagits av Satu Zwerver.

Satu Zwerver

 

Så här minns Skini hur allt började:
För ungefär 20 år sedan blev jag bekant med Satu Zwerver. Det visade sig att hon hade en lite underlig passion – vattenloppor. Hon är expert på alger och plankton och annat smått som flyter/simmar i sjöar och hav, det är också vad hon jobbar med alla dagar i sitt eget företag. Hon hade hört att jag tycker om att skriva, jag hade ju skrivit bl.a. barnvisor (Egils maskin – https://www.facebook.com/egilsmaskin) på 1990-talet, ett otal sketcher och sångtexter till revyer och sommarpjäser till Teaterboulage (Pargas amatörteaterförening). När hon frågade mig om jag kunde tänka mig att skriva en barnbok om plankton reagerade jag just så som de flesta skulle reagera: Va? Plankton? Hmm.

Satu hade redan de två huvudpersonerna klara, två vattenloppor, Cucu och Bosmina. Hon hade tecknat dem på datorn, vilket var ganska speciellt på den tiden. De såg rätt roliga ut och plötsligt hittade jag mig själv studerande en bok om vattenloppor. Jag blev mer och mer intresserad och Cucu och Bosmina började få liv i mitt huvud! Historien tog form och Satu gjorde bilderna. Efter en skapande paus, då båda har sysslat med andra saker i livet, har vi nu återupplivat de två hjältarna.

Vi presenterar Cucu (Daphnia cucullata) och Bosmina (Bosmina coregoni) för alla små (och varför inte lite större…) landkrabbor i en lättfattlig form. Cucu och Bosmina kämpar för en renare livsmiljö – i deras fall vatten. De vill visa oss att även om man är väldigt, väldigt liten till växten kan man nå resultat, bara man vågar be om hjälp, bara man vågar kasta sig ut i det okända. Historien om Cucu och Bosmina är en fiktiv äventyrsberättelse som samtidigt ger en hel del fakta om planktonvärlden och påminner oss om hur viktigt det är med rent vatten.

En liten snutt av texten.
En liten snutt av texten.

Boken riktar sig till barn från tre år uppåt och lämpar sig väl som högläsningsprojekt hemma eller i dagis/skola. Boken fungerar som ypperligt underlag för vidare diskussion om miljövård. Vår testgrupp blev så inspirerade av boken, att de genast skaffade sig ett plastinsamlingskärl till sitt daghem!

Boken lockar också till att hämta lite vatten i en burk och leta rätt på närmaste mikroskop och titta om man hittar Cucu och Bosmina där i vattendroppen!

Konjugatalg, blågrönalger, panseralg…

På dessa sidor erbjuds rikligt med fakta om plankton och med tiden också många möjligheter till hobbies, kurser och läromaterial för att göra planktonvärlden mera bekant. 

Rekommendationer:

I pressen

Åbo Underrättelser 5.6.2019
Pargas Kungörelser 6.6.2019
Annonsbladet 6.6.2019
Bokrecension i Åbo Underrättelser 13.7.2019
Turun Sanomat 9.9.2019
Finlands Natur 3/2019