Anabaena / Dolichospermum

Urhea vesikirppumme Cucu kertoi joulukalenterin neljännessä luukussa jännittävää tarinaa sinilevästä, joka oli nimeltään Dolicho. Bosmina innostui siitä ja viritti laakista laulun, mutta lauloikin Anabaenasta. Ai mikä Anabaena? Anabaena on tämän sinileväryhmän vanha nimi. Bosminan mielestä se kuitenkin rimmaa paremmin kuin Dolicho muiden sanojen kanssa. Ja se onkin aivan totta.

Cucu ja Bosmina joulukalenterin neljännessä luukussa.

Tutkijat eivät toki muuttaneet levän nimeä sen takia, että sen kanssa rimmailu tulisi haasteellisemmaksi. Levän nimi piti muuttaa, koska tutkimus todisti, että sinileväryhmässä Anabaena oli kaksi erilaista ryhmää: yhden ryhmän levät elävät pohjalla eikä niillä ole kaasurakkuloita, joiden avulla ne voivat liikkua ylös-alas vesipatsaassa ja toinen ryhmä, joka keijuu vedessä ja pystyy jonkin verran liikkumaan kaasurakkuloidensa avulla. Ne, jotka elävät pohjalla, ilman kaasurakkuloita saivat pitää alkuperäisen nimen Anabaena, koska Anabaenojen nk. tyyppilaji, Anabena oscillarioides, kuului tähän ryhmään.

Toiselle ryhmälle piti löytää uusi nimi. Sen tutkijat ottivat vuoden 1888 rihmamaisien sinilevien ryhmäkuvauksen jaottelun toisesta ryhmästä, joka oli Dolichospermum.

Kuten huomaat, on sinilevätutkimuksella pitkät perinteet.

Yksi nimenmuuttajatutkijoista oli tunnustettu suomalainen sinilevätutkija Pirjo Wacklin. Tässä tuo tieteellinen artikkeli: https://fottea.czechphycology.cz/pdfs/fot/2009/01/05.pdf

Artikkeli netissä.
Artikkeli netissä.

Levien nimien muutoksia sääntelee tarkasti kasvitieteellisen nimistön säännökset. Ok, sinilevät ovat oikeasti bakteereita, mutta nimiasioissa niihin sovelletaan kasvien sääntöjä. Lue täältä lisää, jos oikein kiinnostaa: https://www.iapt-taxon.org/nomen/main.php

Tämän takia levän nimi piti Cucu & Bosmina -kirjassakin muuttaa Dolichospermumiksi. Mutta Bosmina muistaa yhä vanhat hyvät ajat ja rallattelee Anabaenasta. Tämä sille suotakoon, me ymmärrämme mitä Bosmina tarkoittaa. Monelle asiantuntijallekin nimen vaihtaminen Dolichospermumiin on vaatinut jonkin verran totuttelua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *